Audi și mobilitatea electrică.

5

             Partea a II-a – Întrebări și răspunsuri despre automobil

Audi și mobilitatea electrică.

Ce înseamnă recuperare?

Prin recuperare, automobilul își poate regenera energia. În acest sens, sistemul electric de propulsie funcționează pe post de generator și transformă o mare parte din energia cinetică în energie electrică, pe care o stochează apoi în bateria de înaltă tensiune. Asemănător cu felul în care autovehiculul cu motor cu ardere internă este încetinit de frâna de motor, si autovehiculul electric este încetinit prin recuperare. Aceasta se întâmplă automat, când apăsați pedala de frână în modul D sau când luați piciorul de pe pedala de accelerație.
Când apăsați pedala de frână, recuperarea este utilizată pentru a frâna autovehiculul. În completare vor fi activate și frânele, dar doar atunci când este nevoie. Astfel, la un stil de condus moderat, puteți frâna până la oprirea completă exclusiv prin recuperare, fără a pierde aproape deloc energie și autonomie prin frânare.

Cum funcționează recuperarea energiei?

Recuperarea poate fi automată sau manuală:
1. La utilizarea funcției automate, sistemul de servo-asistare electrică a frânelor va distribui automat necesarul cuplului de frânare între motoarele electrice și frânele pe disc. De regulă, toate frânările de până la 3 m/s vor fi executate prin intermediul sistemului de recuperare.
2. Funcția variabilă automată de recuperare reduce viteza prin recuperare în funcție de situația din trafic, de ex. atunci când un autovehicul care se deplasează în față își reduce viteza, sau în funcție de datele disponibile cu privire la rută, ca de exemplu în viraje sau la intrarea în localități. Puteți activa sau dezactiva această funcție din sistemul MMI.
3. Ca alternativă, puteți controla manual efectul recuperării. Pentru aceasta, aveți la dispoziție trei niveluri de recuperare, ce pot fi setate folosind padelele de pe volan. Trăgând spre dumneavoastră padela din stânga, amplificați efectul de frânare al recuperării, iar trăgând spre dumneavoastră padela din dreapta, reduceți efectul de frânare al recuperării.

Audi și mobilitatea electrică 2

În ce constă sistemul de climatizare staționară și cum îl pot utiliza?

Sistemul de climatizare staționară răcește sau încălzește interiorul în funcție de necesar, încă înainte de a porni la drum. Astfel beneficiați de un nivel foarte ridicat de confort climatic, temperatura fiind ajustată încă înainte ca dumneavoastră să urcați la bordul mașinii.
Programarea și respectiv activarea se fac din meniul MMI al autovehiculului sau din aplicația myAudi, indiferent dacă mașina se încărcă sau nu în respectivul moment. Puteți alege între activarea imediată sau programarea la o anumită oră. Adițional, când descuiați mașina cu cheia, puteți porni un program de climatizare rapidă.
Dacă ați echipat automobilul cu dotarea opțională “Climatizare staționară Confort”, încă înainte de a porni la drum puteți deja seta temperatura dorită și puteți activa încălzirea și ventilarea din scaune, încălzirea volanului și încălzirea geamurilor.

Audi și mobilitatea electrică 3

De ce, imediat după ce am încărcat complet mașina, indicatorul autonomiei nu îmi afișează autonomia maximă conform WLTP?

Afișajul pentru autonomie calculează o valoare în funcție de nivelul bateriei, condițiile termice curente și ultimele valori de consum.
Raportat la eficiența foarte ridicată a automobilului și a sistemului electric de propulsie, orice aspect care opune rezistență are o influență disproporționat de mare comparativ cu automobilele cu motor cu ardere internă. Puteți vedea consumul specific automobilului dumneavoastră în aplicația “myAudi”, la secțiunea “Detalii dotări/Specificații tehnice/Consum”.
Autonomia este influențată mai ales de următorii factori:
– Condițiile termice (frig/căldură)
– Stilul de condus/viteza
– Anvelopele (de ex. anvelopele de iarnă)
– Suprafața de rulare (carosabil umed, acoperit cu zăpadă)
– Consumatorii secundari (încălzirea interiorului, încălzirea scaunelor, încălzirea lunetei, climatizarea …)
– Încărcarea (pasageri, bagaje)
– Vântul frontal sau lateral

Audi și mobilitatea electrică 3

Unde pot găsi consumul specific automobilului meu conform WLTP?

Puteți vedea consumul automobilului dumneavoastră în aplicația “myAudi”, la secțiunea “Detalii dotări/Specificații tehnice/Consum” din meniu.

Unde pot vedea nivelul exact de încărcare al bateriei?

În meniul MMI, la secțiunea “Automobil/Încărcare și eficiență” există sub-punctul “Încărcare…”. Aici vedeți nivelul exact de încărcare al bateriei, în procente.
Aici este afișat și cursorul care vă permite să selectați nivelul de încărcare dorit. Există și posibilitatea de a prelua acest sub-meniu în meniul de favorite, apăsând lung pe el, precum și în aplicație (la primul nivel).

Consilierii noștri vă stau la dispoziție pentru întrebări și sugestii pe pagina de Facebook APAN Automobile Audi sau la adresa de mail contact@apanautomobile.ro.

Lasă un comentariu...