RCA cu decontare directă. Toate detaliile pe care trebuie să le știi

3

În traficul aglomerat, un moment de neatenție se poate solda cu o avarie. Cu toții greșim și este întotdeauna bine să știm că avem pe cine ne baza în situatii neplăcute! Cu o asigurare obligatorie RCA, nu mai ai grija celui pe care, din greșeală, l-ai tamponat.

Decontarea directă reprezintă o nouă clauză care poate fi achiziţionată împreună cu poliţa RCA. Aceasta presupune faptul că, după un accident rutier, proprietarul mașinii păgubite are opțiunea de a merge la propriul asigurător RCA pentru a-și recupera prejudiciu, urmând ca asigurătorul său să recupereze suma plătită de la asigurătorul şoferului vinovat.

Decontarea directă îţi oferă un avantaj foarte important: lucrezi direct cu asigurătorul tău. Astfel, în cazul în care eşti implicat într-un accident de a cărui producere nu eşti vinovat, nu mai depinzi de asigurătorul RCA al celuilalt şofer, iar reparaţia mașinii se poate face direct pe RCA-ul tău.

Dacă vrei să cumperi şi clauza de decontare directă, fii atent să bifezi această opţiune, când cumperi online, sau să îi menţionezi acest lucru brokerului sau agentului tău de asigurare. Clauza de decontare directă presupune o primă suplimentară de câteva zeci de lei sau, după caz, câteva sute de lei, pe lângă costul poliţei RCA.

Toate companiile de asigurare autorizate să emită polițe RCA sunt obligate prin lege să pună la dispoziţia clienţilor și serviciul de decontare directă.

Asigurare RCA cu decontare directă

Când pot folosi decontarea directă?

Dacă eşti implicat într-un accident cu o altă maşină, nu a existat vreo persoană cu vătămări corporale şi nu eşti vinovat de producerea accidentului, ai opțiunea de a folosi clauza de decontare directă.

Ţine cont, însă, că maşinile implicate în evenimentul rutier  trebuie să fie înmatriculate în România şi să aibă poliţă RCA valabilă. Altfel, trebuie să apelezi la RCA-ul șoferului vinovat pentru a-ți repara mașina.

Decontarea directă este valabilă atât pentru accidentele soluționate de Poliția Rutieră, cât și pentru cele soluționate prin constatare amiabilă.

Cum procedez în cazul unui accident, dacă vreau să folosesc decontarea directă?

Decontarea directă nu poate fi folosită pentru orice daună. Clauza de decontare directă poate fi utilizată doar în cazul accidentelor rutiere care îndeplinesc toate condițiile de mai jos:

  1. Accidentele auto sunt produse pe teritoriul României;
  2. Vehiculele implicate în accident sunt înmatriculate/înregistrate în România;
  3. Prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
  4. Ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului;
  5. Nu au existat vătămari corporale.

Dacă sunt întrunite condițiile de mai sus, trebuie să îi furnizezi asigurătorului tău documentele de constatare a accidentului, fie că este vorba de procesul verbal întocmit de Poliția Rutieră sau de constatarea amiabilă. Prezintă-i informaţii cu privire la cauzele şi împrejurările producerii accidentului şi celelalte documente necesare instrumentării dosarului de daună. Asigurătorul va efectua constatarea daunelor și îți va detalia pașii următori.

Lasă un comentariu...