Noutățile programului Rabla Clasic și Rabla Plus

4

Astăzi în cadrul rubricii Auto News discutăm despre ceva actual, cea mai importanta noutate la început de an, programul Rabla Clasic și Rabla Plus 2022.

Întrucât vechimea medie a  parcurilor auto a crescut și mai mult de la an la an, ajungându-se la o valoare de 16, 8 ani, programele Rabla Clasic si Rabla Plus sunt o reacție foarte bună la acest fenomen.

Cateva schimbari importante sunt in dezbatere in legatura cu acest subiect și ți le voi prezenta imediat.

Iată 3 noutăți legate de aceste programe, pe care le vom dezvolta ulterior:

  1. Anul acesta programul Rabla Clasic și Rabla Plus încep în februarie, cu un buget dublat față de 2021
  2. În 2022 programul permite casarea a 2 rable, obținând o primă de casare în valoare de 9000 ron
  3. Pentru Programul Rabla Plus, începând din acest an se introduce obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziția unui autovehicul nou

După cum îți spuneam, cele 2 programe sunt pe cale de a începe, iar cei care își doresc o mașină nouă benzină sau diesel, electrică sau hybrid, va sfatuim sa accesati fondurile cat mai curand pentru a beneficia de bugetele disponibile.

Anul acest bugetul pentru cele 2 programe a crescut față de 2021, depășindu-l cu 1.2 milioane de lei.

Să discutăm acum despre Rabla Clasic:

Daca ai intentia de a achizitiona un autoturism prin programul Rabla Clasic vei primi o prima de casare de 6000 de lei. În plus, poți primi un bonus de 1500 de lei daca masina casata este mai veche de 15 de ani indeplinand norma de poluare  minima euro 3.  În total 7500 lei.

Programul Rabla classic din 2022 vine cu o alta noutate: poti oferi spre casare doua rable. Astfel, pentru a doua masina casata se va primi 3000 lei, in total prima de casare va fi de 9000 de ron.

Daca cele doua rable sunt mai vechi de 15 ani, suma totala accesata poate ajunge la 12.000 lei.

Un alt lucru important este faptul ca masina care se va da spre casare, pentru a fi eligibilă, trebuie sa aiba o vechima minina de 6 ani de la prima in inmatriculare in Romania.

Și în privința programului Rabla Plus lucrurile s-au modificat:

O schimbare importantă este faptul că din 2022 și cei care vor să-și ia o mașină 100% electrică trebuie să caseze o mașină veche pentru a putea beneficia de ecobonusul de 45.000 lei pentru mașina nouă. Până acum nu era obligatoriu să predai o mașină veche pentru a-ți lua o electrică nouă cu subvenție.

La Rabla Plus, în schimbul unui autoturism vechi casat va putea fi cumpărat un automobil pur-electric nou, ecotichetul fiind 45.000 lei. Pentru un hibrid plug-in, ecotichetul este 20.000 lei. La acestea se pot adăuga cei 1.500 lei daca rabla casata este mai veche de 15 ani indeplinind norma de poluare minim euro 3, la fel ca la Rabla Clasic.

Exista posibilitatea sa casati si pentru acest program doua rable, astfel incat sa majorati ecotichetele mentionate cu inca 3.000 lei.

De asemenea, pentru a beneficia de programul Rabla Plus, masina pe care o achizitionati trebuie sa indeplineasca urmatorul criteriu: emisiile de CO2  trebuie sa fie de maxim 78g/km in regim WLTP pentru autovehiculul nou.

2021 ne-a aratătat faptul că a fost un an foarte bun pentru Rabla Clasic și Rabla Plus, fiind finanțate peste 80.000 de mașini, conform Ministrului mediului și ne așteptăm ca anul acesta numărul mașinilor finațate să fie cu 10% mai mare.

În plus, trebuie să știi faptul că ne așteptăm ca în anii următori valoarea Rabla Plus să crească, încurajându-se și mai mult achiziția de mașini electrice, ceea ce înseamnă:

reducerea poluarii; costuri mai mici dar și taxe mai scăzute

Cam acestea sunt schimbarile pentru Rabla Clasic si Rabla Plus pentru 2022. Te astept in rubrica de comentarii, sa imi spui cum ti se par schimbarile din acest an.

Daca ti-a placut acest material, da-ne un like sau un share.

Spor!

Sa iti mearga ca pe roate!

Lasă un comentariu...