Ce trebuie să știi atunci când cumperi o mașină în leasing

1

Motivul pentru care o mașină este achiziționată în leasing este, evident, posibilitatea plății sale eșalonat pe o durată de maxim 5 ani, fiind posibilă o programare riguroasă a cash flow-ului. Pot fi achiziționate autoturisme, autoutilitare, echipamente agricole sau utilaje.

Un contract de leasing poate fi accesat de o persoană fizică, un PFA/ I.I./ cabinet sau, cel mai frecvent, de un S.R.L.

Cel mai des clienții persoane juridice apelează la leasing-ul financiar, unde la finalul contractului, în baza ultimei plăți, se face transferul proprietății bunului de la firma de leasing către client. Mașina este înmatriculată pe durata desfășurării contractului de finanțare pe numele firmei de leasing.

Avansul este de regulă 15%-50%, iar majoritatea firmelor de leasing permit plata lunară a ratelor sau la modul sezonier, variantă foarte utilă pentru firmele din domeniul agriculturii.

În România începe să crească mult și segmentul leasingului operațional. Avantajul acestuia ține de înglobarea într-o singură plată lunară a mai multor servicii, printre care ITP, revizii, asigurări, rovinietă și depozitare anvelope. Această plată lunară este considerată în contabilitatea firmei drept chirie și este deductibilă 100%. Evident acest tip de leasing se adresează firmelor, iar avantajele sunt cu atât mai mari cu cât discutăm de un parc auto mai mare.

Atât în cazul leasingului financiar, cât și la cel operațional, este obligatorie și o asigurare Casco. Se obișnuiește ca firmele de leasing să propună clientului 5-7 oferte de asigurare Casco de la diverși asiguratori.

Prin intermediului portalului APAN Top Selection aveți acces la o ofertă de sute de modele auto noi și rulate certificate, dar și la un sistem de leasing cu 50% discount la dobândă.

Alexandru Neagu

0 replies on “Ce trebuie să știi atunci când cumperi o mașină în leasing”