Noul Duster, SUV-ul veritabil. Primele informații despre designul exterior și interior

7
 • Fidel ADN-ului său, Dacia Duster este un SUV veritabil, un vehicul de familie robust
 • Noul Duster afișează un design contemporan, pus în evidență de noua culoare de lansare, Orange Arizona, și vine cu o îmbunătățire a profilului aerodinamic al vehiculului
 • Duster este primul model Dacia echipat cu semnalizatoare cu LED
 • Noul Duster dispune de o tapițerie 100% nouă și o consolă centrală înălțată dotată cu o cotieră care poate culisa pe o distanță de 70 mm și care integrează un spațiu de depozitare

Lansat pe piață în anul 2010 la prețul unei mașini de oraș, Duster a creat o mare surpriză în segmentul SUV.  Din 2019, Duster este liderul european în vânzările de SUV-uri către clienți particulari în segmentul său. Asemenea generațiilor precedente, Noul Duster se adresează atât clienților care doresc un SUV confortabil cu design atrăgător, cât și celor care se află în căutarea unui vehicul 4X4 polivalent și robust.

Fidel ADN-ului său, Noul Duster este un SUV de familie, partener de drum în traficul cotidian dar și al aventurilor în aer liber. Design-ul său evoluează, în special la nivelul blocurilor optice și al calandrului, conferindu-i un plus de personalitate și asigurând totodată o diminuare a emisiilor de CO2.

La interior, noul Duster dispune de acum de o consolă centrală înălțată, prevăzută cu o cotieră culisantă. Tot la capitolul noutăți remarcăm cele două sisteme multimedia și noul ecran de 8” precum și cutia de viteze automată EDC cu dublu ambreiaj.


Noul Duster va fi comercializat din septembrie 2021 în versiunile 4×2 și 4×4.

DESIGN EXTERIOR ÎN STIL CONTEMPORAN

Noul Duster preia elementele stilistice ale noii identități vizuale Dacia prezentate în premieră pe Noul Logan, Noul Sandero și Noul Sandero Stepway. Astfel, blocurile optice integrează luminile de zi în formă de „Y”. La rândul său, calandrul este marcat de elemente cromate în relief 3D care amintesc de cele existente pe modelul Spring, conferind părții frontale a Noului Duster un aspect mai modern și un plus de personalitate.

Iluminatul permanent de zi al blocurilor optice față (de tip ECOLED) și spate integrează noua semnătură luminoasă Dacia. Duster este primul model Dacia echipat cu semnalizatoare cu LED (în față). Această tehnologie este utilizată și pentru faza de întâlnire (cu acționare automată în echiparea de serie) și pentru iluminarea plăcii de înmatriculare. Dincolo de consumul redus de electricitate, tehnologia LED oferă un iluminat mai bun, atât pe timpul zilei, cât și pe timp de noapte.

Datorită efortului comun al echipelor de designeri și de ingineri, evoluția stilului exterior a fost însoțită și de o ameliorare a coeficientului aerodinamic al vehiculului. Profilul noului eleron plasat în partea superioară a lunetei precum și cel al noilor jante din aliaj de 16” și 17” a fost studiat în simulatoare speciale. Optimizările de care beneficiază noul Duster la nivelul elementelor de rulare dar și al profilului aerodinamic au dus la diminuarea cu până la 5,8 g a emisiilor de CO2 în cazul versiunii 4×4.

Întrucât reducerea emisiilor de CO2 este însoțită de diminuarea consumului de carburant, îmbunătățirea coeficientului aerodinamic al noului Duster se traduce printr-un beneficiu dublu pentru clienți.

INTERIOR ȘI ECHIPAMENTE – UN PLUS DE CONFORT

Noul Duster dispune de o tapițerie 100% nouă. Atât forma noilor tetiere cât și materialele folosite asigură o ergonomie superioară și o susținere mai bună. Profilul acestora asigură totodată o mai bună vizibilitate pentru toți ocupanții. Marea noutate o reprezintă apariția unei console centrale înălțate dotată cu o cotieră care poate culisa pe o distanță de 70 mm și care integrează un spațiu de depozitare închis cu volumul de 1,1 litri și, în funcție de nivelul de echipare, două prize USB accesibile pasagerilor de pe locurile din spate.

Vehiculul dispune în serie, pe toate nivelele de echipare, de un ecran pentru computerul de bord, de acționare automată a farurilor și de limitator de viteză al cărui buton, amplasat pe volan, este luminat pe timp de noapte.În funcție de versiune, Noul Duster dispune de sistem de aer condiționat automat cu afișaj digital, de regulator de viteză cu buton pe volan, de scaune față încălzite și de card mâini libere.

Pe lângă echipamentul audio Dacia Plug & Music (radio, MP3, USB și Bluetooth), sunt disponibile două noi sisteme multimedia intuitive : Media Display și Media Nav, care beneficiază de un ecran de 8”.


În cazul Media Display, echipamentul cuprinde 6 boxe (din care 2 de tip « boomer » și 2 tweetere în față), radio DAB, conectivitate Bluetooth și două prize USB. Interfața intuitivă este compatibilă cu sistemele pentru smartphone Apple CarPlay și Android Auto. Comenzile dedicate pe volan permit activarea funcției de recunoaștere vocală. În acest mod se poate comanda asistentul iOS sau Google de pe smartphone.


În cazul Media Nav, echipamentul multimedia dispune de sistem de navigație și de conectivitate wireless pentru Apple CarPlay și Android Auto.


Interfața Media Display și Media Nav cuprinde un meniu « Vehicul » care permite accesul la informații referitoare la conducerea economică sau, în cazul versiunii 4×4, la funcția 4×4 Monitor (care cuprinde altimetru, înclinometru, busolă, etc.).

 

ADAPTAT PENTRU OFFROAD

Garda la sol înălțată, noile anvelope și funcția 4×4 Monitor dedicată (pe versiunea cu 4 roți motrice) sunt garanția unui comportament sigur atât pe șosea cât și în offroad. Noul Duster este un partener de încredere al călătoriilor pe orice tip de drum. Modelul oferă prestațiile unui veritabil vehicul offroad datorită :

 • Unei gărzi la sol de 217 mm în versiunea 2×4 și de 214 mm în versiunea 4×4.
 • Unui unghi ventral de 21°.
 • Unui unghi de atac de 30°.
 • Unui unghi de degajare de 34° în versiunea 4×2 și de 33° în versiunea 4×4.

În versiunea 4×2, Noul Duster este echipat în serie cu anvelope optimizate CO2 (Green) care oferă o îmbunătățire cu 10% a rezistenței la rulare.În versiunea 4×4, anvelopele sunt de tipul 3PMSF. Acestea asigură o aderență excelentă, astfel încât nu este necesară înlocuirea lor pe timp de iarnă.

Disponibil pe versiunea 4×4 echipată cu Media Display sau Media Nav, sistemul 4×4 Monitor furnizează o serie întreagă de informații utile pe ecranul central:

 • Inclinometru lateral: această informație ajută la aprecierea gradului de înclinare laterală a vehiculului în condiții de rulare pe drumuri înclinate.
 • Unghi de tangaj: această informație este utilă în cazul abordării unor rampe sau a unor pante abrupte, utilizând datele sistemului de asistență la demarajul din rampă sau ale sistemului de control adaptiv la coborâre.
 • Busolă: disponibilă încă de la 0 km/h, aceasta permite orientarea în raport cu polii magnetici ai Pământului
 • Altimetru: altitudinea este afișată în prima parte a ecranului iar denivelarea parcursă în a doua parte.

După un parcurs offroad, sistemul 4×4 Monitor afișează un istoric recapitulativ al datelor de pe traseu.

În articolul următor vom dezvălui mai multe despre motorizări și sistemele de siguranță și de asistență la conducere.

Întrucât 2021 reprezintă momentul aniversar APAN 30 de ani #MereuInMiscare, le-am pregătit clienților noștri surprize la achiziționarea oricărui model Dacia.

Urmărește-ne pe Facebook pentru cele mai proaspete informații din domeniul auto sau vizitează-ne în showroomul din Brăila, pe DN22B (Șoseaua Dig) km 4 sau în Galați, de pe Bulevardul George Coșbuc 148, pentru a găsi împreună cea mai bună ofertă pentru tine și nevoile tale.

 

One reply on “Noul Duster, SUV-ul veritabil. Primele informații despre designul exterior și interior”

Comments are closed.