Cum circulăm în caz de ceață densă?

2

Odată cu venirea sezonului rece, ceața își va face tot mai des apariția pe drumurile naționale. Iar condusul pe timp de ceață necesită o atenție sporită și respectarea câtorva reguli importante.

Pe timp de ceață densă, vizibilitatea celui de la volan este redusă drastic. În aceste condiții este extrem de important să adaptăm viteza la condițiile meteo și să ne facem cât mai vizibili pentru ceilalți participanți la trafic.

Dacă am intrat într-o zonă de ceață, este important să mărim distanța față de mașina din față pentru a avea mai mult loc în cazul unei frânări de urgență.

ceata

Farurile sunt aproape ineficiente pe timp de ceață, dar este important să avem faza scurtă aprinsă alături de proiectoarele de ceață pentru a fi cât mai vizibili pentru partenerii de trafic. Putem regla fascicului pentru faza scurtă cât mai jos. Nu utiliza faza lungă pe timp de ceață.

În cazul în care vizibilitatea este foarte redusă, aprinde și stopurile de ceață. Nu uita să stingi stopurile de ceață dacă vizibilitatea se îmbunătățește sau dacă se circulă în coloană, deoarece aceste lumini sunt foarte deranjante pentru cei care circulă în spatele tău.

Nu circula pe mijlocul drumului, chiar dacă acesta este liber. Păstrează banda de rulare pentru a nu fi surprins de o altă mașină care vine din sens opus.

Dacă ești nevoit să oprești pe marginea drumului pe timp de ceață, lasă luminile aprinse și suplimentar aprinde luminile de avarie.

Dacă temperaturile se apropie de zero, pe șosea se poate forma polei. Verifică nivelul de aderență prin frânări progresive fără a brusca mașina și păstrează distanța față de mașina din față.

sursa: blog.autovit.ro

0 replies on “Cum circulăm în caz de ceață densă?”