Lasă-te transportat în siguranță în lumea de mâine

3

Lasă-te transportat în siguranță în lumea de mâine” un titlu care poate nu spune prea multe despre ceea ce va urma să dezbatem, dar care cu siguranță ”în lumea de mâine” , va fi discutat și dezbătut de către toți cei care sunt pasionați de : Tehnologie, Autoturisme, Cai putere și nu numai.

Pentru a simplifica ideea, am să vă vorbesc despre Tehnologia Autonomă sau mai simplu, mașinile care se vor conduce singure.

Tehnologia autonomă va permite oamenilor să se relaxeze sau să lucreze pe tot parcursul deplasării. Grupul Renault lucrează la un proiect denumit ”Drive The Future„ care a fost demarat în anul 2017, și se preconizează ca se va sfârși în anul 2022, când vor putea fi produse în serie.

Dar care este motivul pentru care constructorii auto vor să împlementeze aceste tehnologii și cum vor funcționa ele.

În primul rând să ne gândim la numărul de accidente care se produc zilnic.

În anul 2017 în România s-au înregistrat 8.624 de accidente rutiere. 95% dintre accidente au fost cauzate de erori umane. Vehiculele Autonome pot reduce semnificativ acest număr mare de accidente și pot îmbunătăți siguranța rutieră.

Principiul lor de funționare se bazează pe tehnologia LIDARS.

LIDARS, este o abreviere de la LI – Light  D – Detection   A – And  R – Ranging , mai pe înțelesul tuturor, este un Laser cu rază lungă de scanare care poate percepe întregul mediu înconjurător.    

Grupul Renault oferă în prezent sisteme avansate de asistență pentru conducători, denumite ADAS , care au rolul de a îmbunătății siguranța conducătorului și care acționează în mare parte fără intervenție umană.  ADAS este abrevierea de la Advanced Driver Assistance Systems ( Sisteme avansate de asistență pentru șoferi).

Aceste sisteme servesc ca o poartă de intrare pentru vehicule autonome, chiar dacă inițial sunt acolo doar pentru a oferi asistență șoferului.

Astăzi autoturismele vin dotate cu sisteme care fac ”treaba” în locul conducătorului auto, cum ar fi: Parcare asistată, menținerea benzii de rulare și multe altele.

De aici pană la tehnologia autonomă nu mai este decât un pas.

Renault este pe cale să dezvolte conducerea autonomă pentru modelele sale de producție. Primele vehicule cu acest tip de funcții sunt așteptate în următorii ani.

0 replies on “Lasă-te transportat în siguranță în lumea de mâine”