La Volkswagen, designul este un sport de echipă

7

La Volkswagen, proiectarea unui nou model implică întotdeauna o echipă numeroasă. Nu a fost diferit în cazul noului Golf: designerii dintr-o gamă diversă de discipline au ajutat la modelarea mașinii și au contribuit la proiectarea Golfului cu propriile abilități, experiență și pasiuni individuale. Cum arată o zi cu doi astfel de designeri, descoperind ce îi mișcă, ce îi inspiră și ce îi determină?„Oamenii care modelează Golful”, partea 1: designerii Volkswagen Ingo Brückmann și Mathias Kuhn se întâlnesc cu Klaus Zyciora, șeful Volkswagen Group Design, la Volkswagen Group Future Center din Potsdam, de unde au plecat într-un tur al orașului lor natal: Berlin .

30 de țări, toate categoriile de vârstă și multe culturi sunt reprezentate în echipa de design Volkswagen. „Mobilitatea este extrem de diversă în zilele noastre. Ca atare, echipele de design sunt foarte diverse și din ce în ce mai multidisciplinare ”, spune șeful Volkswagen Group Design, Klaus Zyciora. Golf este aproape de inima designerului experimentat, așa cum a declarat el însuși. „Dacă nu ar fi emoțional, nu am putea să o facem!” Și când un nou Golf GTE face o croazieră aproape tăcută pe lângă lacul Tiefer See, în fața Volkswagen Group Future Center Europe din Potsdam, în zorii zorilor, ochii lui Klaus Zyciora se aprind: „Ai o idee în capul tău ce ar putea fi cum ar fi, plănuiești, lucrezi ca o echipă mai mult de patru ani – și apoi există. Este un sentiment bun!

Doi dintre designerii săi s-au întâlnit la Potsdam cu Klaus Zyciora. Ambii au avut un rol esențial în modelarea Golfului, împreună cu echipele lor, pe parcursul mai multor luni: Mathias Kuhn, care conduce departamentul de proiectare a interfeței utilizatorului la Volkswagen – zona în care totul se învârte în jurul interfeței dintre om și mașină, și Ingo Brückmann, designer de interior și la Volkswagen din 2005. În timpul procesului de proiectare, el însoțește mașinile de la schițele inițiale până la momentul în care sunt predate producției de serie.

Ambii consideră că diversitatea și spiritul de echipă sunt factori foarte importanți pentru un design bun al automobilelor. „Multe idei de la diferite personaje – atunci când se reunesc, produc ceva mare”, spune Mathias, descriind procesul de dezvoltare al unui model Volkswagen.

Provocarea cu care se confruntă Klaus Zyciora cu fiecare nou proiect este de a grupa toate diferitele forțe creative. O provocare pe care o bucură de fiecare dată. De peste 30 de ani la Volkswagen, el a jucat un rol esențial în modelarea limbajului actual de design Volkswagen. Este pentru a treia oară când este responsabil pentru designul complet al Golfului. „Designerii sunt individualiști: combinarea tuturor personalităților și ideilor puternice, pentru a produce un produs holistic, este o sarcină importantă – și una plăcută.

O scânteie în capul tău. Creativitatea are nevoie de timp și spațiu. „Inspirația vine din influențe exterioare”, reflectă Ingo. „Apoi primești o scânteie în cap, care îți trece prin braț și pe hârtie sub forma unei schițe, făcându-l tangibil.” Mathias dă din cap: „Cea mai mare inspirație a mea sunt oamenii. Dacă îi urmărești îndeaproape, ei arată adesea calea de urmat ”.

Ingo și Mathias se cunosc de mulți ani prin munca lor la Volkswagen. În prezent fac un turneu foarte special, începând cu Potsdam, în timpul căruia se vor cufunda în viața personală a celuilalt: ce îi mută în afara studioului de design? Ce îi inspiră? Și de unde să se inspire?

Arcuri pitorești. Călătoria lor îi duce la Berlin, unde amândoi trăiesc de mulți ani. Prima oprire: Charlottenburg. Ingo ghidează Golf GTE într-un loc de parcare gol în plină de viață Savignyplatz. Numeroasele cafenele și restaurante de pe stradă sunt pline, deoarece oamenii se bucură de soarele de vară târziu. Peste librăria „Bücherbogen” gonește trenul S-Bahn, în care lumina soarelui se sparge la intervale staccato. Imediat ai senzația că acest loc are un fler foarte special. Un loc de care Mathias este întotdeauna atras.

Din 1980, clădirea istorică Stadtbahnbogen găzduiește o librărie, renumită pentru gama internațională de cărți despre arhitectură, fotografie, film, artă și modă – și unul dintre locurile preferate ale lui Mathias. „Am studiat și am trăit în acest district mult timp. Încă vin aici să-mi iau cărțile. Cărțile bune te inspiră să gândești în afara aspectului sub toate aspectele.

Răceala urbană.M-am născut în Namibia, am crescut la Hanovra și am studiat la Berlin. Îmi place amestecul de internaționalitate și provincialitate aici ”, spune Mathias.

El a parcat Golf GTE într-o zonă care aproape sfidează realitatea – o zonă care reflectă perfect stilul urban pentru el și pentru Ingo: imense graffiti lucrează pe pereți vechi, un horn de fabrică, iluminat de soarele de seară ca ceva dintr-un film. Suprafețele viu colorate, afectate de vreme, împodobesc un teren de baschet. „Găsiți locații surprinzătoare ca acestea peste tot în Berlin”, spune Ingo. „Se simte minunat să trăiești într-un loc ca acesta. Există întotdeauna ceva nou și lucrurile se schimbă tot timpul. Totul este dinamic.

Oryx White Golf GTE formează, de asemenea, un contrast captivant, în picioare – pur și nou-nou – în fața zidurilor vechi ale fabricii cu graffiti-urile lor artistice, adesea psihedelice. Este mașina, care acum atrage atenția celor doi designeri. Ce anume face ca designul Golfului să fie atât de special? „Simplitate”, spune Mathias, ajungând direct la subiect. „Golful este unul dintr-o serie incredibilă de opt! Arată simplu, dar în spatele ei există o muncă grozavă. ” Trei cuvinte pentru a rezuma Golful? „Atemporal – inteligent – vibrant”, spune un Ingo impresionat. „Când l-am conceput și schițat, noul Golf a fost accesibil doar unei echipe mici pentru o lungă perioadă de timp. Acum, în sfârșit, oricine îl poate conduce.

Pentru mai multe detalii sau o configurație personalizată vă invităm în showroom-ul APAN Automobile Volkswagen din Brăila.

Ecipa APAN Automobile vă poate răspunde solicitărilor și la adresa de mail vanzari.vw@apan.ro sau la numărul de telefon 0339401701.

0 replies on “La Volkswagen, designul este un sport de echipă”